Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 16/01/2010

Προσοχή στα Κινέζικα κοσμήματα

κοσμηματαΑνησυχία σχετικά με την άκρως «ένοχη» επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία «αθώα» κοσμήματα κινεζικής προέλευσης, τα οποία πωλούνται από καταστήματα με αξεσουάρ και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή μεταξύ των νεαρών κοριτσιών, προκαλεί μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Ρress (ΑΡ).

Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι 12 στα 103 κοσμήματα που εξετάστηκαν, τα οποία κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα και πωλούνται στις ΗΠΑ, περιείχαν το άκρως τοξικό και καρκινογόνο μέταλλο κάδμιο σε ποσοστό 10%-90%!

Σημειώνεται ότι τα κοσμήματα αυτά πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες αξεσουάρ όπως η Claire΄s, η οποία έχει περίπου 3.000 καταστήματα σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας). Είναι χαρακτηριστικό ότι μικρά στολίδια που κρέμονταν στο βραχιόλι «Βest Friends» της αλυσίδας Claire΄s περιείχαν 89%-91% κάδμιο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας έχουν εκδώσει κανονισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα κοσμήματα δεν πρέπει να περιέχουν κάδμιο σε ποσότητα μεγαλύτερη του 0,1%. Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια το τοξικό μέταλλο δεν πρέπει να ανευρίσκεται στα χρησιμοποιούμενα υλικά σε αναλογία μεγαλύτερη των 75 μερών ανά εκατομμύριο. Τα όρια αυτά συνάδουν με τα διεθνή στάνταρντ, ωστόσο φαίνεται ότι καταπατώνται από πάρα πολλούς κατασκευαστές της χώρας.

Και αυτό διότι το κάδμιο είναι πολύ πιο φθηνό και πιο ελαφρό από ένα άλλο μη τοξικό μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή «μοδάτων» κοσμημάτων, τον ψευδάργυρο. Παράλληλα το σημείο τήξης του είναι χαμηλότερο από εκείνο του ψευδαργύρου-300 βαθμοί Κελσίου αντί για 400. Ολα αυτά μεταφράζονται στην ανάγκη της χρήσης λιγότερης ενέργειας για την κατασκευή των κοσμημάτων, σε κέρδος για τους κατασκευαστές, αλλά και για τους αγοραστές, οι οποίοι μπορούν να παίρνουν περισσότερα «κομμάτια» ανά τόνο.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΑΡ προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «γίγαντας» λιανικής πώλησης Wal-Μart απέσυρε από τα καταστήματά του τα προϊόντα που αναφέρονταν στην ανάλυση του πρακτορείου. Αλλά και οι υπεύθυνοι της αλυσίδας πώλησης κοσμημάτων και αξεσουάρ Claire΄s ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την πώληση κοσμημάτων που σημειώνονταν στην έρευνα.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Προϊόντων ανακοίνωσε ότι ξεκινά ενδελεχή έρευνα με βάση τα ευρήματα του ΑΡ, ενώ και κυβερνητικοί παράγοντες της Κίνας σημείωσαν ότι θα διερευνήσουν την υπόθεση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: