Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 11/01/2010

Μας πήραν τα πρωτεία στο κάπνισμα

τσιγαρα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερή συνήθεια είναι το κάπνισμα. Ποιός είναι ο λόγος που το 1/3 των Ελλήνων καπνίζει;

Δεν είναι τελικά η Ελλάδα εκείνη που κατέχει τα «πρωτεία» από άποψη καπνίσματος, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό της, είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως γράφει στο πρώτο θέμα του στο σημερινό του τεύχος, το έγκυρο, αυστριακό εβδομαδιαίο περιοδικό «Προφίλ», με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της – που σημαίνει ότι πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους καπνίζει – η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου «Γκίνες παγκοσμίων ρεκόρ 2008», ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και την Ουγγαρία με 23,8%.

Βέβαια, η κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων είναι τόσο στην Κίνα όσο και σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεγαλύτερη από την Αυστρία, όμως τα ποσοστά καπνιστών στον πληθυσμό τους, είναι χαμηλότερα από εκείνα στην Αυστρία ή την Ελλάδα.

Στην Κίνα, όπου ετησίως πωλούνται 1,69 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, καταγράφεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων.

Σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα που δημοσιεύει το «Προφίλ», η ηλικία στην οποία οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα είναι στην Αυστρία πολύ χαμηλή, μόλις στα ένδεκά τους χρόνια. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως στα δεκαπεντάχρονα παιδιά το ποσοστό των κοριτσιών που καπνίζουν, 26%, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού στα αγόρια, το οποίο ανέρχεται στο 24%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: