Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 31/12/2009

Βρέθηκε η σωτηρία από το ροχαλητό

ροχαλητόΤο ροχαλητό αποτελεί πολύ διαδεδομένη ενοχλητική συνήθεια-ασθένεια.

Μια μικροσκοπική συσκευή η οποία εμφυτεύεται στο στέρνο μπορεί να αποτελέσει τη νέα επαναστατική θεραπεία για το ροχαλητό. Η συσκευή, που έχει μέγεθος όσο αυτό ενός σπιρτόκουτου, λειτουργεί ενεργοποιώντας τους μυς οι οποίοι διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το νέο εμφύτευμα, το οποίο ονομάζεται Αpnex System, είναι τόσο προηγμένο ώστε μπορεί με τον κατάλληλο προγραμματισμό να τίθεται σε λειτουργία την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες κοιμάται το άτομο τη νύχτα και να σταματά να λειτουργεί τη συνήθη ώρα του πρωινού ξυπνήματός του. Ο ασθενής θα είναι όμως εξοπλισμένος και με μια χειροκίνητη συσκευή που θα ελέγχει το εμφύτευμα σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει τις ώρες ύπνου του κάποια ημέρα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας τοποθέτησης του εμφυτεύματος ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Οι χειρουργοί εμφυτεύουν τη συσκευή κάτω από την κλείδα στη δεξιά πλευρά του κορμού. Δύο αισθητήρες ενώνονται με τους μυς στο στέρνο προκειμένου να ελέγχουν τον ρυθμό της αναπνοής. Ένας τρίτος αισθητήρας οδηγείται κάτω από το δέρμα ως το υπογλώσσιο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των μυών γύρω από τον λαιμό.

Όταν η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία, οι αισθητήρες στο στέρνο καταγράφουν τον ρυθμό της αναπνοής του ατόμου και το εμφύτευμα στέλνει σήμα ώστε να ενεργοποιηθεί το υπογλώσσιο νεύρο κατά την εισπνοή. Μετά την ενεργοποίησή του το νεύρο δίνει οδηγία στους μυς του λαιμού να λειτουργήσουν σωστά ώστε να μη διακόπτεται η αναπνοή βάζοντας τέλος στο ροχαλητό.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές του εμφυτεύματος σε ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ εκτιμάται ότι αυτό θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα σε τρία χρόνια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: