Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 30/12/2009

Επιτρέπεται η ασπιρίνη για τις εγκύους

ασπιρίνηΗ χορήγηση ασπιρίνης σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου μεταξύ των πρόωρων νεογνών που εξετάστηκαν όταν ήταν πέντε ετών.

Μάλιστα οι Γάλλοι ερευνητές που εκπόνησαν την έρευνα, υποστηρίζουν ότι η ασπιρίνη ίσως τελικά και να απονέμει ορισμένα οφέλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, ο Δρ Στεφάν Μαρετ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρουεν της Γαλλίας εξηγούν ότι «η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ ιατροί και έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να ζυγίζουν τα θετικά και αρνητικά των φαρμάκων που χορηγούνται στην μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και την επίπτωση τους στο έμβρυο.»

Οι ιατροί μερικές φορές συστήνουν την λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν συγκεκριμένες επιπλοκές. Οι Γάλλοι ερευνητές κατέγραψαν τα αποτελέσματα των 656 νεογνών που είχαν γεννηθεί πριν την 33η εβδομάδα κυοφορίας με αυτά 584 γυναικών με επιπλοκές κύησης, όπως υπέρταση, νεφρικά ή ανοσοποιητικά προβλήματα. Συνολικά 125 εκ των γυναικών αυτών είχαν πάρει χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη για περίπου 12 με 13 εβδομάδες ενώ κυοφορούσαν.

Το δείγμα επανεξετάστηκε πέντε χρόνια αργότερα και τα στοιχεία έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης χαμηλής δόσης ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη και των νεογνικών ή παιδικών αποτελεσμάτων.

Μεταξύ των βρεφών, τα ποσοστά θνησιγένειας, νεογνικού θανάτου, εγκεφαλικής αιμορραγίας και εγκεφαλικής βλάβης ήταν όμοια μεταξύ των εμβρύων που είχαν εκτεθεί στην ασπιρίνη και αυτών που δεν είχαν εκτεθεί.

Μετά από συνυπολογισμό άλλων κοινωνικών και ιατρικών παραμέτρων, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν νευρολογικές εξασθενείς που να σχετίζονται με την χαμηλή δόση ασπιρίνης μεταξύ των 341 παιδιών που μπόρεσαν να εντοπίσουν και να υποβάλλουν σε σωματική, νευρολογική και ψυχολογική εκτίμηση, όταν είχαν συμπληρώσει το πέμπτο έτος ζωής.

Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε μια τάση μείωσης των ποσοστών συμπεριφορικής εξασθένησης μεταξύ των παιδιών που είχαν εκτεθεί στην ασπιρίνη. Μόλις το 12% και το 7% της ομάδας αυτής είχε υπερδραστηριότητα και προβλήματα επαφής, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 23% και το 14% των παιδιών που δεν είχαν εκτεθεί στην ασπιρίνη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι εντόπισαν χαμηλότερα ποσοστά συναισθηματικών και προβλημάτων με τους συνομηλίκους τους μεταξύ των παιδιών που είχαν εκτεθεί προγεννητικά στην ασπιρίνη.

Advertisements

Responses

  1. eperna kai ego paidiki aspirini logo 8rombosis kai genni8ike to moro me to ena mati na exei mikrofthalmia


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: