Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 28/12/2009

Γιορτινά εδέσματα = παραπανίσια κιλά

γιορτες γλυκαΌλοι το ξέρουμε αλλά όλοι είμαστε ανήμποροι να το αποφύγουμε. Μέχρι και 6 κιλά μπορεί να φορτωθεί το σώμα σας από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση των γιορτινών φαγητών, με αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

«Μπορούμε, να διατηρήσουμε το βάρος μας, χωρίς να στερηθούμε, κανένα από τα γιορταστικά εδέσματα, εφαρμόζοντας κανόνες μέτρου», λέει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Msc Χριστίνα Μπαλαμώτη.

«Στο τραπέζι των Χριστουγέννων μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 3.000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά πάνω από 4.000 θερμίδες, όταν υπό κανονικές συνθήκες δεν πρέπει να ξεπερνούν την ημέρα τις 2.000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2.500 θερμίδες οι άντρες».

Όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους έως και 4 κιλά μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ, αν η υπερφαγία συνεχιστεί μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη, μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά!

Επιπροσθέτως μεγάλη επιβάρυνση δέχεται ο οργανισμός και από τη χοληστερόλη που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 mg την ημέρα των Χριστουγέννων και τα 800 mg την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όταν η μέση ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 mg!

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τα μεγέθη σε θερμίδες, καθώς και σε περιεχόμενη χοληστερόλη, που θα επιβαρυνθούμε ως συνέπεια της κατανάλωσης των γιορταστικών εδεσμάτων.

«Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς για να μην πάρει κιλά τις γιορτές είναι να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα, καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι, ειδικά για την περίοδο των εορτών, η διατήρηση του βάρους.

Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι, ωστόσο, μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία», λέει η κ. Μπαλαμώτη, «και προϋποθέτει ότι θα έχει ξεκινήσει κανείς τις αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες πολύ πριν από τις γιορτές».

Τα βασικά βήματα είναι τα εξής: Δεν περιμένουμε να πάρουμε κιλά για να ενεργοποιηθούμε και να προσέξουμε τη διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ούτως ή άλλως όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από το βάρος μας!

Αυτοέλεγχος
Καλό είναι να μάθει κανείς να ελέγχει την επιθυμία του για φαγητό, ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την πείνα από τη βουλιμία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεινάμε και διαφορετικό να τρώμε από βουλιμία ή γιατί απλά μας αρέσει το φαγητό, έστω κι αν έχουμε χορτάσει. Στη δεύτερη περίπτωση αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουμε.

Σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη συχνών και μικρών γευμάτων.

Μπορεί να είναι πλέον διαιτολογικό κλισέ, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό, διότι με αυτό τον τρόπο ρυθμίζονται τα σάκχαρα του αίματος (πετυχαίνουμε δηλαδή ευγλυκαιμία) και έτσι πεινάμε λιγότερο και είναι πιο εύκολο να είμαστε εγκρατείς.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για να μην πάρετε κιλά:

Περιορίστε το τσιμπολόγημα.

Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά.

Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (π.χ. αν κανονίσετε να βγείτε το βράδυ για φαγητό, φροντίστε το μεσημέρι να έχετε φάει κάτι πιο ελαφρύ).

Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο, μην το συνεχίσετε.

Προτιμήστε γαλοπούλα χωρίς πέτσα.

Προτιμήστε μια light εκδοχή της γέμισης (π.χ. με άπαχο κιμά κοτόπουλου, μανιτάρια, καστανό ρύζι).

Πάρτε ως πρώτο πιάτο σούπα λαχανικών: έχει ελάχιστες θερμίδες.

Προσοχή στο αλκοόλ!

Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως.

Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει.

ΔΙΑΤΟΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Για την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούμε να ακολουθήσουμε το παρακάτω πλάνο:

Α) Κυρίως γεύμα (γιορτινό)

1 μερίδα (οτιδήποτε) + σαλάτα.

1 μερίδα αλκοόλ ή 1 ορεκτικό π.χ. 1 τυροπιτάκι

1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιέ ή 2-3 σοκολατάκια

Β) Το άλλο γεύμα της ημέρας

Μισή μερίδα + σαλάτα ή κάτι ελαφρύ π.χ. τόνο με σαλάτα ή αβγό βραστό με 1 φέτα ψωμί και σαλάτα ή 1 τοστ με τυρί

Γ) Ενδιάμεσα

4 επιλογές από τα κάτωθι:

Μελομακάρονο

Κουραμπιές

1 φέτα ψωμί

1 ορεκτικό

30 γρ. τυρί

Δίπλα

1 ποτ. κρασί

Υπάρχει και η επιλογή να καταναλώσουμε -π.χ. στο κυρίως γεύμα- δεύτερο ή και τρίτο ποτήρι κρασί, αν αντίστοιχα αφαιρέσουμε κάτι από την «τετράδα» των ενδιάμεσων. Δηλαδή, τα είδη τροφίμων από τα «ενδιάμεσα» μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε «αυτόνομα» είτε για να ενισχύσουμε το κυρίως γεύμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: