Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 24/12/2009

Ανακαλύφθηκαν μικρόβια ηλικίας 30000 ετών!

κοιλαδα του θανατουΜια ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα έκανε ομάδα μικροβιολόγων η οποία εντόπισε μικρόβια ηλικίας 30.000 ετών.

Τα μικρόβια αυτά είχαν εγκλωβιστεί σε κρυστάλλους άλατος μέσα στους οποίους είχαν παραμείνει επίσης υπολείμματα φυκιών με τα οποία τρέφονταν όλο αυτό το διάστημα.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης μελετώντας δείγματα ιζηματογενούς πυρήνα από τη λεγόμενη Κοιλάδα του Θανάτου (φωτογραφία) στην Καλιφόρνια, η οποία είναι το πιο ξηρό και θερμό μέρος της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από περίπου 30.000 χρόνια στην περιοχή από την οποία πήραν τα δείγματα εδάφους υπήρχε μια εξαιρετικά αλμυρή λίμνη.

Εκτιμούν λοιπόν ότι σε πολλούς κρυστάλλους άλατος πα γιδεύτηκαν τα μικρόβια αυτά, που ανήκουν στην οικογένεια των αρχαϊκών μικροβίων, καθώς και πολλά κύτταρα ενός είδους φυκιών (Dunaliella) το οποίο διαθέτει υψηλές συγκεντρώσεις γλυκερόλης με την οποία τρέφονταν και επιβίωναν τα μικρόβια.

Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα και μόνο κύτταρο του συγκεκριμένου φυκιού περιέχει ποσότητες γλυκερόλης ικανές να συντηρήσουν ένα αρχαϊκό μικρόβιο για πολλά εκατ. χρόνια.

«Τα μικρόβια αυτά είχαν θεωρητικά αποθέματα διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να τα κρατήσουν στη ζωή αιώνια» αναφέρει ο Μπράιν Σούμπερτ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Τα αρχαϊκά μικρόβια θεωρούνται οι πλέον πιθανές μορφές ζωής που μπορεί να υπάρχουν στον Αρη και σε άλλους πλανήτες με ακραίες συνθήκες.

Η συγκεκριμένη έρευνα θα βοηθήσει επίσης γενικότερα στην έρευνα για τους μηχανισμούς της ζωή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: