Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 24/12/2009

Υπάρχει θεός απαντούν Αμερικανοί και Αυστραλοί…

ο θεος στον υπολογιστη τουΚάθε άνθρωπος έχει δημιουργήσει τη δική του προσωπική φαντασίωση ως προς τι είναι θεός. Τρανή απόδειξη αποτελούν οι διάφορες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο λίγο πριν από τις Χριστουγεννιάτικες εορτές.

Πάνω από οκτώ στους 10 Αμερικανούς ενήλικες πιστεύουν στο Θεό αλλά μόλις τρεις στους 10 πιστεύουν ότι ελέγχει τι συμβαίνει στη Γη – ενώ ποσοστό μικρότερο από το 1% πιστεύει ότι Αυτός είναι Αυτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Δεν είναι όλοι οι πολίτες, από το 82% που δήλωσαν ότι «πιστεύουν», αταλάντευτοι. Το 59% εξ όσων απάντησαν στην εταιρία δημοσκοπήσεων Harris είπαν ότι τρέφουν «απόλυτη βεβαιότητα» ότι υπάρχει Θεός, ενώ το 15% διατηρεί κάποιες αμφιβολίες.

Οι λεγόμενοι «ξαναγεννημένοι Χριστιανοί» είναι η δημογραφική ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό πιστών – 87%, έναντι των Προτεσταντών ως σύνολο (76%), των Ρεπουμπλικάνων (72%), των νοτίων (69%) και περίπου τα δύο τρίτα των μαύρων και των γυναικών.

Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό είναι συνήθως νέοι και έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Πάνω από το εν τρίτον όσων έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά δεν πιστεύουν στο Θεό, ενώ πάνω από 4 στους 10 που από 24 ως 29 ετών επίσης δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν.

Σχεδόν 4 στους 10 Αμερικανούς (38%) θεωρούν ότι ο Θεός είναι άνδρας -κάτι που ίσως σχετίζεται με την επαναλαμβανόμενη φράση «Θεός Πατήρ»- ενώ το 34% θεωρούν ότι δεν έχει φύλο. Λιγότερο από το 1% εκτιμούν ότι ο Θεός είναι θηλυκό και το 11% ότι είναι ερμαφρόδιτος.

Το 43% λένε ότι ο Θεός απλώς παρατηρεί και δεν επεμβαίνει σε αυτά που συμβαίνουν επί της Γης, ενώ το 30% λένε ότι ασκεί έλεγχο στα γεγονότα στον πλανήτη.

Η έρευνα της Harris έγινε σε δείγμα 2.303 ενηλίκων από την 2α έως την 11η Νοεμβρίου.

Παρόμοια έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι οι Αυστραλοί πιστεύουν στον Θεό ή, γενικώς, σε κάποια ανώτερη δύναμη. Οι περισσότεροι, μάλιστα, πιστεύουν ότι γίνονται θαύματα, ότι υπάρχει παράδεισος, ζωή μετά θάνατο και αγγελουδάκια. Δεν πιστεύουν, όμως, μόνο στο Θεό και όλα τα… παράγωγά του, αλλά και γενικότερα στα πνευματιστικά φαινόμενα, την αστρολογία, αλλά και στο ότι υπάρχουν εξωγήινοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών όσον αφορά στον Θεό και τα πνευματιστικά φαινόμενα είναι γυναίκες, ενώ στην ύπαρξη των εξωγήινων πιστεύουν περισσότερο οι άνδρες.

Την ίδια στιγμή, ο ένας στους τέσσερις Αυστραλούς δηλώνει άθεος ή αγνωστικιστής.

Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πιστές από τους άνδρες. Το 69% των γυναικών, που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση της εφημερίδας «The Age», δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό (ανεξάρτητα από το όνομα αυτού), ενώ το ανάλογο ποσοστό των πιστών ανδρών ήταν περίπου 54%.

O Χριστιανισμός παραμένει ακόμα η κυρίαρχη θρησκεία, αφού το 64% των πιστών δήλωσε ότι τον εκφράζει η συγκεκριμένη θρησκεία, ενώ ο Βουδισμός έρχεται «καταϊδρωμένος» δεύτερος, με ποσοστό πιστών γύρω στο 2% και τον ακολουθούν οι θρησκείες του Ινδουισμού και του Μουσουλμανισμού, που συγκεντρώνουν το 1% των πιστών η κάθε μία.

Όσον αφορά στα θαύματα, τα αγγελουδάκια, τους υπερκόσμιους παραδείσους και όλα τα άλλα… συναφή, το 63% των πιστών πιστεύει ότι γίνονται θαύματα, το 53% στη ζωή μετά τον θάνατο και το 51% στην ύπαρξη των αγγέλων. Την κόλαση, όμως, οι περισσότεροι πιστοί, μάλλον, δεν την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Μόνο ένα 38% πιστεύει στην ύπαρξή της.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι πιστοί είναι πολλοί στην Αυστραλία, λίγοι είναι εκείνοι που ασπάζονται την άποψη ότι ο Μεγαλοδύναμος δημιούργησε τον κόσμο. Μόνο ένα 25% πιστεύει στη θεία κοσμογονία, ενώ το 42% ασπάζεται τη δαρβινική εξελικτική θεωρία και ένα 32% πιστεύει ότι ο Δαρβίνος τα λέει πολύ καλά αλλά κάπου στην όλη υπόθεση… έβαλε το χεράκι της και κάποια ανώτερη δύναμη.

Μπορεί θρησκείες, αστρολογία, εξωγήινοι, υπερφυσικά φαινόμενα και ανώτερες δυνάμεις να μπερδεύονται γενικώς στον πνευματικό κόσμο των Αυστραλών και να ακούγεται λίγο «σχιζοφρενικό» το όλο μωσαϊκό, σύμφωνα όμως με τον δρα Φίλιπ Χιούζ, από το Χριστιανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο, η κατάσταση είναι απόλυτα φυσιολογική. «Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δοξασίες, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του», δήλωσε συγκεκριμένα ο δρ Χιούζ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: