Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 11/12/2009

Το ταμιφλού δεν είναι αποτελεσματικό κατά της νέας γρίπης

ταμιφλούΠαρόλο που οι υπηρεσίες υγείας πολλών κρατών ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα του αντι-ιικού φαρμάκου «Ταμιφλού» και το χρησιμοποιούν ευρέως εναντίον της νέας γρίπης, θεωρώντας ότι βοηθά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω επιπλοκών, μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (British Medical Journal), αμφισβητεί κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον Κρις Ντελ Μαρ του πανεπιστημίου Μποντ της Αυστραλίας, οι οποίοι μελέτησαν τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, το φάρμακο συντομεύει πράγματι κατά μια μέρα περίπου τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το «Ταμιφλού» (εμπορική ονομασία του φαρμάκου oseltamivir) σταματά τις επικίνδυνες επιπλοκές του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (π.χ. πνευμονία) στους υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τη γρίπη.

Επιπλοκές
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δημοσιευμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το «Ταμιφλού» (η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς μετά το ξεκίνημα της πανδημίας) μειώνει τις επιπλοκές στους, κατά τα λοιπά υγιείς, ασθενείς που κόλλησαν τη γρίπη.

Λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας ελβετικής εταιρείας Roche ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικους με γρίπη.

Επίσης αναφέρουν ότι το «Ταμιφλού» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε θεραπείες ρουτίνας της εποχικής γρίπης και, παράλληλα, καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια φαρμάκων όπως το «Ταμιφλού», που αποκαλούνται «αναστολείς νευραμινιδάσης».

Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή έρευνα, που επίσης δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ερευνητική ομάδα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμπέρανε ότι το «Ταμιφλού» μπορεί μεν να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας σε, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικες που έχουν κολλήσει τη γρίπη, όμως επισήμανε ότι «το απόλυτο όφελος είναι μικρό και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες και η ασφάλεια». Μια από τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, είναι η πρόκληση ναυτίας.

Στοιχεία
Ο καθηγητής Νικ Φρίμαντλ του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ευρεία χρήση του «Ταμιφλού» στον, κατά τα άλλα, υγιή πληθυσμό που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης.

Η αρχισυντάκτης του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού Φιόνα Γκόντλι προειδοποίησε ότι η νέα έρευνα αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του «Ταμιφλού» και ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα φάρμακο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει τώρα ότι αδυνατεί να κρίνει».

Η Roche (που παράγει εδώ και μια δεκαετία το φάρμακο κατόπιν αδείας από την Gilead Sciences) είχε εκτιμήσει τον Οκτώβριο ότι τα έσοδά της από την πώληση του «Ταμιφλού» παγκοσμίως θα φθάσουν τα περίπου 2,65 δισ. δολάρια φέτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: