Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 24/10/2009

Φάρμακο για παχυσαρκία και διαβήτη 2 σε 1

obese-exerciseΈνα φάρμακο για το διαβήτη φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει κατά κράτος την παχυσαρκία και σε μη διαβητικά άτομα, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεσή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet».

Η ουσία λιραγλουτίδη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την εμπορική ονομασία Victoza σε μορφή ένεσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη, έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε παχύσαρκα άτομα σε σύγκριση με μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για την παχυσαρκία, βασισμένη στην ουσία ορλιστάτη. Άτομα που έλαβαν υψηλή δόση του φαρμάκου επί πέντε μήνες έχασαν περισσότερα από επτά κιλά- σχεδόν διπλάσιο βάρος από αυτό που επιτυγχάνεται από άλλες θεραπείες για την παχυσαρκία!

Η ευρωπαϊκή κλινική δομική που διεξήχθη από ειδικούς του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε 564 άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 40 (άρα παχύσαρκα σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια). Όπως προέκυψε η χορήγηση στα άτομα αυτά υψηλών δόσεων λιραγλουτίδης ήταν πολύ αποτελεσματικότερη από τη χορήγηση ορλιστάτης ή εικονικού φαρμάκου.

Η μέση απώλεια βάρους των συμμετεχόντων που ελάμβαναν δόση 3 mg λιραγλουτίδης ημερησίως, σε συνδυασμό με δίαιτα και πρόγραμμα άσκησης, ήταν 7,2 κιλά σε σύγκριση με 4,1 κιλά για τα άτομα που έπαιρναν τρία χάπια ορλιστάτης ημερησίως. Όπως μάλιστα προέκυψε, ακόμη και μικρότερες δόσεις της ουσίας οδήγησαν σε απώλεια 4,8 ως και 6,3 κιλών κατά μέσον όρο. Τα άτομα που έλαβαν εικονική θεραπεία έχασαν μόνο 2,8 κιλά κατά μέσον όρο.

Η απώλεια βάρους συνδυάστηκε με βελτίωση σημαντικών δεικτών υγείας. Ολα τα άτομα που έλαβαν λιραγλουτίδη παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσής τους ενώ υποχώρησαν ως και κατά 96% τα πρόδρομα σημάδια εμφάνισης διαβήτη, όπως τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Αρνε Αστρουπ «η λιραγλουτίδη προσφέρει ένα νέο τρόπο δράσης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις διαθέσιμες αυτή τη στιγμή θεραπείες. Η επίδρασή της στα προδιαβητικά συμπτώματα δείχνει ότι μπορεί να είναι σημαντική για τη θεραπεία παχύσαρκων ατόμων που βρίσκονται στον προθάλαμο του διαβήτη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: