Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 23/10/2009

Προσοχή στο λευκό κρασί

wine-teethΈνα ποτήρι λευκό κρασί μπορεί να είναι απολαυστικό αλλά συγχρόνως αποτελεί μεγάλο «εχθρό» της οδοντοστοιχίας καθώς καταστρέφει την αδαμαντίνη, αναφέρουν Γερμανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Νutritional Research».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ό,τι αφορά την καταστροφή των δοντιών δεν παίζουν ρόλο η ακριβής σύσταση, ο τόπος προέλευσης ή οι βαθμοί αλκοόλ που περιέχει το λευκό κρασί, αλλά το pΗ του, καθώς και η διάρκεια επαφής του με τα δόντια. Την ίδια στιγμή όμως η ταυτόχρονη κατανάλωση τυριού με το κρασί- μια συνήθεια που έχουν πολλοί- μπορεί να αντισταθμίσει τις φθορές που προκαλούνται στην οδοντοστοιχία. Και αυτό διότι τα τυριά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, στο οποίο και επιτίθενται τα οξέα του κρασιού.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ανθρώπινα δόντια ενηλίκων μέσα σε λευκό κρασί επί 24 ώρες και είδαν ότι εμφανίστηκε στην επιφάνεια της αδαμαντίνης απώλεια τόσο ασβεστίου όσο και ενός άλλου στοιχείου, του φωσφόρου, σε βάθος της τάξεως των 60 μικρομέτρων, η οποία είναι σημαντική. Τα κρασιά Riesling φάνηκε να είναι τα χειρότερα για τα δόντια, καθώς διέθεταν το χαμηλότερο pΗ. Μια καλή επιλογή κρασιού για γερή οδοντοστοιχία φαίνεται να είναι ένα πλούσιο κόκκινο κρασί όπως το Ρinot noir, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ακόμη και αν το άτομο πλύνει καλά τα δόντια του έπειτα από μια νύχτα οινοποσίας, η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση λευκού κρασιού σε μάκρος χρόνου αφήνει τα σημάδια της στα δόντια. Μάλιστα το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να φέρει ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλεια αδαμαντίνης. Οι λάτρεις του λευκού κρασιού θα ήταν λοιπόν καλό να καταναλώνουν μαζί με το κρασί τους τυρί, αλλά να αποφεύγουν τις φράουλες ή τη μείξη αφριζόντων λευκών κρασιών με φρουτοχυμό ο οποίος περιέχει επίσης οξέα και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη… όξινη επίθεση στα δόντια.

«Εχθρός» και της εξωσωματικής
Ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας αν καταναλώνουν μαζί ποσότητα αλκοόλ αντίστοιχη με ένα μπουκάλι κρασί εβδομαδιαίως. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυναν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην Ατλάντα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 2.500 ζευγάρια και ανακάλυψαν ότι αν και οι δύο σύντροφοι πίνουν έξι μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε κατανάλωση μισού μπουκαλιού κρασί για τον καθένα- μειώνουν την πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο ένα ζωντανό και υγιές βρέφος κατά 25%. Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν δύο σύντροφοι προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής πρέπει αμφότεροι να απέχουν από το αλκοόλ για να αυξήσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: