Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 06/10/2009

Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα παρασυνειδησιακά μηνύματα κυριώς τα αρνητικά

brain-glowΟι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν τα παρασυνειδησιακά μηνύματα, ειδικά αν είναι αρνητικά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Emotion.

Σε τρία πειράματα που έκαναν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, οι συμμετέχοντες είδαν για σύντομο χρονικό διάστημα με συγκαλυμμένες λέξεις και ερωτήθηκαν για την ταξινόμηση τους ως συναισθηματικές και ουδέτερες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Νιλλι Λαβι που ηγήθηκε των πειραμάτων, το να μπορούμε να αντιδρούμε σε ελάχιστα στοιχεία μας βοηθά να αποφεύγουμε τον κίνδυνο και να μπορούμε να διακρίνουμε τις αξιόλογες εμπορικές χρήσεις αγαθών.

Οι 50 συμμετέχοντες είδαν μια σειρά λέξεων στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κάθε λέξη εμφανιζόταν στην οθόνη για κλάσματα δευτερολέπτου, πολύ γρήγορα για να μπορούν να την διαβάσουν συνειδητά οι συμμετέχοντες.

Οι λέξεις ήταν θετικές (π.χ. χαρά, λουλούδι, ειρήνη), αρνητικές (π.χ. αγωνία, απελπισία, φόνος) ή ουδέτερες (π.χ. κουτί, αφτί, βραστήρας).

Μετά από κάθε λέξη, οι εθελοντές έπρεπε να αποφασίσουν κατά πόσο η λέξη ήταν ουδέτερη ή συναισθηματική (αρνητικά ή θετικά) και πόσο σίγουροι ήταν για την απόφαση τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες απαντούσαν πιο σωστά όταν απαντούσαν για τις αρνητικές λέξεις, ακόμη και όταν πίστευαν ότι κυρίως μάντευαν την απάντηση. Επίσης ήταν σε θέση να κατηγοριοποιούν με ακρίβεια το 66% των αρνητικών λέξεων συγκριτικά με το 50% των θετικών.

Ο Δρ Λαβι εξηγεί ότι «αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν την συναισθηματική αξία των παρασυνειδησιακών μηνυμάτων και επίσης διαπιστώσαμε ότι είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε αρνητικές λέξεις».

Προφανώς και υπάρχουν εξελικτικά πλεονεκτήματα ως προς την γρήγορη ανταπόκριση στην συναισθηματική πληροφορία. Δεν μπορεί πλέον ο άνθρωπος να στηριχθεί στην συνείδηση αν κάποιος τρέχει προς το μέρος μας κρατώντας μαχαίρι ή αν οδηγούμε υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και δούμε σήμα κινδύνου.

Τα παρασυνειδησιακά μηνύματα είναι πιο αποτελεσματικά, καθώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου μπορεί να γίνονται γρηγορότερα αντιληπτά από τα θετικά του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: