Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 06/10/2009

Η Κίνα πρωτοπορεί και στη διαστημική έρευνα

moonΗ Κίνα ολοκλήρωσε έναν υψηλής ανάλυσης, τρισδιάστατο χάρτη της επιφάνειας της Σελήνης, και πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις μελλοντικές σεληνιακές προσεδαφίσεις.

Μετά την πρώτη αποστολή Κινέζου στο διάστημα το 2003 -και η τρίτη χώρα παγκοσμίως που το καταφέρνει- η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει ένα μη επανδρωμένο όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2012 και μία επανδρωμένη αποστολή γύρω στο 2020.

Η χάρτης φτιάχτηκε με τη χρήση δεδομένων από εικόνες που τραβήχτηκαν με την κάμερα του Chang’ e 1, του πρώτου σεληνιακού ανιχνευτή της χώρας.

Ο Liu Xianlin, από την Κινεζική Ακαδημία Έρευνας και Χαρτογράφησης, χαρακτήρισε το κατόρθωμα ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Κίνα, που θα της ανοίξει το δρόμο για προσεδαφίσεις στη Σελήνη.

«Ο χάρτης αυτός ολοκληρώνει τις αρχικές μας ελπίδες για τη Σελήνη και θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνες, όπως για την επιλογή του σημείου προσεδάφισης ή τη διαδρομή ενός δορυφόρου,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Liu ανέφερε πως ο κινεζικός σεληνιακός χάρτης αποτελεί τον υψηλότερης ανάλυσης σεληνιακό χάρτη παγκοσμίως. Και η Ιαπωνία έχει εκτοξεύσει έναν σεληνιακό ανιχνευτή, αλλά είτε δεν έχει ολοκληρώσει το δικό της χάρτη είτε δεν τον έχει δημοσιοποιήσει ακόμα.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ έστειλαν έναν ανιχνευτή τη δεκαετία του ’90, αλλά η ακρίβεια του χάρτη τους δεν ήταν και τόσο καλή, σύμφωνα με τον Liu.

Ο Chen Yongqi, καθηγητής στο τμήμα εδαφολογικής έρευνας και γεω-πληροφορικής του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πως ο χάρτης θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να κατανοήσει τη δομή της Σελήνης.

«Άλλος ένας σκοπός είναι να μάθουμε για το έδαφος της σεληνιακής επιφάνειας, καθώς και για την ορυκτή κατανομή,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει έναν δεύτερο σεληνιακό ανιχνευτή τον Οκτώβριο του 2010, ο οποίος θα βοηθήσει στον σχεδιασμό ενός χάρτη ακόμα υψηλότερης ανάλυσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: