Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 06/10/2009

Αλκοόλ, παχυσαρκία και κατάθλιψη χτυπούν μαζί τις γυναίκες

depression-womanΗ κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη φαίνεται να συνυπάρχουν σε πολλές γυναίκες, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που μελετά πως οι τρεις καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους με την πάροδο του χρόνου σε νεαρά ενήλικα άτομα.

Η Δρ Καρολιν Μακ Καρτι και οι συνεργάτες της στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Παίδων του Σιάτλ διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες και γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη υπέφεραν από τουλάχιστον ένα από τα προαναφερόμενα προβλήματα, μεταξύ 21 και 30 ετών.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο General Hospital Psychiatry, οι νεαροί άνδρες και γυναίκες της μελέτης είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση το 1985, όταν ήταν στην ε’ τάξη του δημοτικού σχολείου. Η ερευνήτρια μελέτησε στοιχεία από συνεντεύξεις που είχαν δώσει όταν οι συμμετέχοντες ήταν 24, 27 και 30 ετών για να κατανοήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παχυσαρκίας, κατάθλιψης και κατάχρησης αλκοόλ.

Σε ηλικία 21 ετών, το 8% των γυναικών και το 12% των ανδρών είχε τουλάχιστον δύο από τα τρία προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερα από ένα προβλήματα έγιναν συχνότερα στις γυναίκες, παρά στους άνδρες.

Για τους άνδρες, η μόνη σχέση που παρατηρήθηκε ήταν για τους 27χρονους παχύσαρκους, που ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτική στα 30 τους. Αλλά για τις 27χρονες καταθλιπτικές είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια κατάχρησης αλκοόλ ή εξάρτησης σε ηλικία 30 ετών.

Οι γυναίκες που είχαν προβλήματα χρήσης αλκοόλ στα 24 είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες στα 27, ενώ η παχυσαρκία σε ηλικία 27 ετών διπλασίαζε τον κίνδυνο κατάθλιψης στα 30.

Τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και των δύο φύλων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και παχυσαρκίας.

Η τάση για αναστοχαστική αντιμετώπιση, όπου το άτομο επαναλαμβάνει και κατατρέχεται από αρνητικά επεισόδια, μπορεί να είναι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά που σχετίζουν την κατάχρηση αλκοόλ, την παχυσαρκία και την κατάθλιψη.

Υπάρχουν πάντως τρόποι αντιμετώπισης του «τοξικού τριγώνου» με σωματική άσκηση και διαχείριση του στρες. Επίσης οι στρατηγικές που σχετίζονται με το «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου, θα πρέπει επίσης να συντελέσουν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ανταμοιβής του ατόμου που έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, κατάθλιψης και κατάχρησης αλκοόλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: