Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 02/10/2009

Τα μυστικά της επιλογής συντρόφου

coupleΟι λόγοι που συνήθως επικαλούμαστε για να εξηγήσουμε γιατί παντρευτήκαμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας είναι κατανοητοί από τον κοινωνικό μας περίγυρο: ο χαρακτήρας, η μόρφωση, η εξωτερική εμφάνιση, η σεξουαλική επαφή, τα κοινά ενδιαφέροντα, η οικονομική κατάσταση, το κοινωνικό στάτους.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που είναι καλά κρυμμένοι μέσα μας και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ευθύνονται για την επιτυχία ή την αποτυχία μιας έγγαμης συμβίωσης.

Σ’ αυτούς ακριβώς τους λόγους όπως και το θεσμό του γάμου που στις μέρες μας περνά κρίση -φανερή τόσο μέσα από τον αυξημένο αριθμό των διαζυγίων όσο και την κατάσταση που επικρατεί μέσα στις οικογένειες που παραμένουν «ενωμένες»- επιχειρεί να οδηγήσει τη σκέψη του κοινού του Megaron Plus, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ.

Με τη διάθεση να μοιραστεί μαζί του την εμπειρία και τις γνώσεις του γύρω από το θέμα, ο γνωστός Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Ομαδικός Αναλυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας θα δώσει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου , στις 19.00 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στο γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματά τους» .

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

«Πέρα από τους συνειδητούς παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συντρόφου -κοινωνικούς και προσωπικούς- τον πλέον καθοριστικό ρόλο παίζει η αρχετυπική σχέση με τη μητέρα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της γέννησής μας. Αυτή ακριβώς αναβιώνουμε μέσα στο γάμο» λέει ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ειδικός σε θέματα γάμου και οικογενειακής θεραπείας Ματθαίος Γιωσαφάτ, υπογραμμίζοντας έναν από τους βασικούς άξονες της διάλεξής του.

«Μια καλή σχέση, σταθερή και τρυφερή που όμως σου μαθαίνει την αυτονομία και την ύπαρξη ενός μίνιμουμ εξάρτησης, να αποδέχεσαι και να συγχωρείς τα ελαττώματα του άλλου, οδηγεί στους ευτυχισμένους γάμους στο μικρό ποσοστό του 10-20%. Οι περισσότεροι όμως μεγαλώνουμε με μαμάδες ανεπαρκείς που δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες των πρώτων μή λεκτικών φόβων και συναισθημάτων ενός μωρού.

Μια προβληματική σχέση με τη μητέρα οδηγεί σε προβληματικούς έρωτες όπου περιμένεις όχι μόνο να βρεις μια κανονική γυναίκα ή έναν κανονικό άντρα αλλά έναν σύντροφο που θα την αντικαταστήσει σε καλύτερη έκδοση.

Οι εμπειρίες μας ορίζουν τις επιλογές μας (ομοιωματικές, αντιθετικές) κι αυτές το είδος του γάμου μας. Αναζητούμε εξίσου «ώριμους» ή «ανώριμους» συναισθηματικά συντρόφους αφού μόνο με κείνους μπορούμε να συντονιστούμε. Κάθε σχέση και κάθε γάμος στηρίζεται άλλωστε στις κοινές αδυναμίες με το σύντροφό μας. Δεν είναι θέμα ευφυΐας ή δεξιοτήτων.

Το σίγουρο είναι ότι η σωστή επιλογή συντρόφου μαζί με κείνην του επαγγέλματος καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό την ευτυχία μας. Από ψυχιατρικής πλευράς, μια εσφαλμένη ερωτική επιλογή που μάλιστα επισημοποιείται με το γάμο αποτελεί πολύ συχνά την αιτία πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών».

Ο Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Ομαδικός Αναλυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, Ματθαίος Γιωσαφάτ, εκπαιδεύτηκε και εργάσθηκε για 15 χρόνια στο Λονδίνο. Είναι κάτοχος Διπλώματος Ψυχολογικής Ιατρικής (D.P.M.) Λονδίνου και του Ανώτατου Διπλώματος Ψυχιατρικής (M.R.C. Psych) του Bασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων Βρετανίας.

Έχει διατελέσει Διευθυντής και Εκπαιδευτής – Αναλυτής, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στην Αναλυτική Ομαδική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία του Ινστιτούτου Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Λονδίνου, Διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας Αγγλίας (Finchley Child and Family Psychiatric Center, London), Υποδιευθυντής στο κέντρο Tavistoc του Λονδίνου και Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ έχει υπάρξει διδακτικό μέλος στο Βασιλικό Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, της Παγκοσμίου Ψυχιατρικής Εταιρείας και πολλών άλλων εταιρειών και ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας. Είναι μέλος μετά από κανονική εκπαίδευση, της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, της Εταιρείας Ομαδικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας και της Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος, πρώην Πρόεδρος και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας, της Διεθνούς Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας και Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: