Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 02/10/2009

Η αποενοχοποίηση του κρέατος, έστω και εν μέρει…

meatΠαρά τις θεωρίες, οι ενήλικες που τρώνε πολύ κρέας μπορεί να μην έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κακοήθους εγκεφαλικού όγκου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Η μελέτη διερευνούσε τον πιθανό συσχετισμό μεταξύ γλοιωμάτων και την κατανάλωση κρέατος και νιτροσαμίνων από τους ανθρώπους.

Οι νιτροσαμίνες, ουσίες που ίσως προάγουν την καρκινογένεση, εμπεριέχονται σε πολλά τρόφιμα ή σχηματίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό από άλλες ουσίες όπως τα νιτρικά άλατα ή το νιτρικό νάτριο. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται για την συντήρηση και την γεύση των κατεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, καθιστώντας τα τρόφιμα αυτά μείζονες πηγές διατροφικών νιτροσαμίνων.

Για αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι νιτροσαμίνες, που περνάνε από το αίμα στον εγκέφαλο, μπορεί να συντελέσουν σε κίνδυνο εκδήλωσης γλοιωμάτων, ομάδα εγκεφαλικών όγκων που απαρτίζουν το 80% των κακοήθων εγκεφαλικών καρκίνων στους ενήλικες.

Αλλά μέχρι και πρόσφατα οι σχετικές μελέτες έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Για την παρούσα μελέτη οι επιστήμονες του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Ντόμινικ Μιχαντ χρησιμοποίησαν στοιχεία από τρεις μεγάλες διαρκείς μελέτες υγεία Αμερικανών ιατρών και νοσηλευτών, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής καταγραφόταν περιοδικά για έως και τρεις δεκαετίες.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ σχεδόν 238.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις έρευνες, μόλις 335 διαγνώστηκαν με γλοίωμα σε κάποια φάση της ζωής τους. Δεν προέκυψαν συσχετισμοί μεταξύ κίνδυνου εκδήλωσης της πάθησης και κατανάλωσης κρέατος, νιτρικών αλάτων, νιτροσαμίνων ή νιτρωδών αλάτων.

Επιπλέον, δεν προέκυψε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν πολύ κρέας και είχαν επίσης χαμηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνης C και Ε, που επιβραδύνουν τον σχηματισμό των νιτροσαμίνων στο στομάχι.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τη μελέτη, κατά την ενήλικη ζωή, η πρόσληψη κρέατος δεν αυξάνει τον κίνδυνο γλοιώματος, αν και παραμένει άγνωστη η επίδραση του κρέατος στην παιδική ηλικία και την εφηβεία ή την τρίτη ηλικία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς η υπερκατανάλωση του έχει σχετιστεί με παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος, ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: