Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 02/10/2009

Οι κρίσεις άσθματος στα παιδιά συσχετίζονται με τις αλλαγές του καιρού

asthma-childΤα άτομα που υποστηρίζουν ότι το άσθμα τους επιδεινώνεται όταν αλλάζει ο καιρός, τελικά μάλλον έχουν δίκιο, όπως προκύπτει και από αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Ο Δρ Αλαν Μπαπτιστ και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων για κρίσεις άσθματος αυξάνονταν κατακόρυφα μετά τις αυξήσεις ή μειώσεις της υγρασίας, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας έστελνε επίσης περισσότερα παιδιά με άσθμα, στα ΤΕΠ.

Όταν οι ασθενείς ερωτούνταν από τους ιατρούς ποια ήταν η αιτία της κρίσεις, απαντούσαν η αλλαγή του καιρού. Κι ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ περιλαμβάνει τις αλλαγές του καιρού στους παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης των ασθματικών συμπτωμάτων, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε διερευνήσει κατά πόσο αυτό ισχύει, ανεξαρτήτως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αερόβιων αλλεργιογόνων.

Αυτό έκανε τον Δρ Μπαπτιστ και τους συνεργάτες του να μελετήσουν όλα τα αρχεία ιατρικών επισκέψεων σε ΤΕΠ από το Νοσοκομείο Παίδων του Ντιτρόιτ για κρίσεις άσθματος σε περίοδο δύο ετών. Συμπεριλήφθησαν 25.401 τέτοιες επισκέψεις και επρόκειτο για 25 επισκέψεις κάθε μέρα.

Μελέτησαν επίσης την καθημερινή και την εντός της ημέρας αλλαγή του καιρού ως προς την θερμοκρασία και την υγρασία, ελέγχοντας και τα επίπεδα διαφόρων ρυπογόνων ουσιών και τις μετρήσεις των εποχιακών αλλεργιογόνων όπως η μούχλα και η γύρη.

Διαπίστωσαν ότι κάθε 10% μείωση στην σχετική υγρασία από τη μια μέρα στην επόμενη, καταγράφονταν 1,3 επιπλέον επισκέψεις στα ΤΕΠ για κρίσεις άσθματος δύο ημέρες αργότερα. Και για κάθε 10% αύξηση της υγρασίας εντός μιας ημέρας, καταγράφονταν 1,1 περισσότερες επισκέψεις την επόμενη. Την ημέρα που ακολουθούσε μια άνοδο θερμοκρασίας, καταγράφονταν 1,8 επισκέψεις για κάθε 10 μονάδες Fahrenheit (-12 Κελσίου) αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο χρόνος και το εύρος της αλλαγής στην υγρασία, και όχι η κατεύθυνση, μπορεί να ασκούν σημαντικότερη επιρροή στις κρίσεις άσθματος.

Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως γιατί οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία προκαλούν κρίσεις άσθματος αν και μπορεί να επιδεινώνουν την φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων, χαρακτηριστικό στοιχείο του άσθματος.

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός, τα ασθματικά άτομα θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή τα συμπτώματά τους και αν παρατηρούν αλλαγές στην θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας και να χρησιμοποιούν την ειδική συσκευή μέτρησης της πνευμονικής λειτουργίας τακτικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: