Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 28/09/2009

Οι πάγοι λιώνουν στην Ανταρκτική

ice-meltingΤα στρώματα πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία λιώνουν ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί και σε ορισμένες περιοχές έχει πλέον ξεκινήσει ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος που επιταχύνει το ανησυχητικό φαινόμενο, δείχνει μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις της NASΑ.

Σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής, ειδικά στα άκρα της ηπείρου, ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται το πάχος του πάγου αυξήθηκε κατά 50% το διάστημα 2003-2007, σε σχέση με την προηγούμενη οκταετία, προειδοποιούν στο περιοδικό Nature ερευνητές της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική.

Οι 50 εκατομμύρια μετρήσεις με δορυφορικό αποστασιόμετρο λέιζερ έδειξαν ότι, σε αυτές τις περιοχές, το πάχος του πάγου μειώνεται κατά 10 μέτρα το χρόνο από το 2003.

Σε πολλές περιπτώσεις ο πάχος έχει πάχος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο, ωστόσο η επιτάχυνση του φαινομένου είναι δραματική, επισημαίνει ο Δρ Χάμις Πρίτσαρντ, επικεφαλής της έρευνας.

Στη Γροιλανδία, 81 από τους 111 παγετώνες που εξετάστηκαν λιώνουν με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού και των μεταβολών στα θαλάσσια ρεύματα γύρω από το νησί.

Ενδεχόμενη ολική τήξη των πάγων σε αυτές τις δύο περιοχές του πλανήτη θα προκαλούσε απότομη και καταστροφική άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Από τα σημαντικότερα θέματα για το σύγχρονο άνθρωπο αυτό της οικολογίας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου μάλλον αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Πηγή: In.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: