Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 27/09/2009

Σας άρεσε το σχολείο; Μήπως είστε αριστερόχειρας;

αριστερόχειραςΤα αριστερόχειρα παιδιά είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τα δεξιόχειρα, να περνάνε καλά στο σχολείο και να τα πηγαίνουν μια χαρά με τους δασκάλους τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό αριστερόχειρων παιδιών (το 47%) έναντι των δεξιόχειρων (38%) δηλώνει ότι περιμένει το πρωί με ευχαρίστηση να πάει στο σχολείο και ανυπομονεί να μάθει περισσότερες γνώσεις. Καθόλου παράξενο που, όπως διαπιστώθηκε, οι αριστερόχειρες τείνουν να είναι οι αγαπημένοι μαθητές των δασκάλων, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Η μελέτη σε 2.000 παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών αποκάλυψε ότι περισσότεροι αριστερόχειρες (67%), σε σχέση με δεξιόχειρες (54%), περιγράφουν τη σχέση με τους δασκάλους τους ως «πολύ καλή». Από την άλλη όμως, προέκυψε ότι οι δεξιόχειρες κάνουν καλύτερα γράμματα: το 20% των αριστερόχειρων εμφανίζουν άσχημο γραπτό έναντι 16% των δεξιόχειρων.

Εξάλλου περισσότεροι δεξιόχειρες (57%) έναντι αριστερόχειρων (50%) δηλώνουν ότι τους αρέσει να γράφουν. Οι δεξιόχειρες επίσης είναι καλύτεροι στο να ετοιμάζουν τα μαθήματα στο σπίτι τους, καθώς περισσότεροι αριστερόχειρες (14%) έναντι δεξιόχειρων (μόλις 5%) αφήνουν να κάνουν την τελευταία στιγμή τα μαθήματά τους για την επόμενη μέρα.

Η έρευνα φαίνεται πάντως να αναιρεί την επικρατούσα αντίληψη ότι τα αριστερόχειρα παιδιά ταλαιπωρούνται περισσότερο στο σχολείο σε σχέση με τα δεξιόχειρα.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι έξι στα δέκα αριστερόχειρα παιδιά διαπρέπουν στα δημιουργικά/καλλιτεχνικά μαθήματα (μουσική, ζωγραφική κ.α.). Το ποσοστό των αριστερόχειρων στον πληθυσμό εκτιμάται ότι κινείται γύρω στο 10%.

Κάπως αντιφατικά τα αποτελέσματα της έρευνας και καθόλου σύμφωνα με τις προσωπικές μου εμπειρίες από το ελληνικό σχολείο. Ένα κρίσιμο στατιστικό στοιχείο που λείπει είναι η κατανομή των 2000 παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τι ποσοστό είναι δεξιόχειρες και τι αριστερόχειρες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: