Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 27/09/2009

«Καλές» συνήθειες!

rouletaΜέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η προβληματική συμπεριφορά ζημιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Κι όμως, αρκετές επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν ότι και στην υγεία ισχύει το «ουδέν κακό αμιγές καλού»

Βάλτε τη μουσική στο τέρμα, σηκώστε τη γειτονιά στο πόδι, θυμώστε, βρίστε, ρίξτε το στα χαρτιά και στον τζόγο, αφήστε το πάτωμα άπλυτο και το κρεβάτι άνω-κάτω, τεμπελιάστε, αγχωθείτε και σπάστε κάθε κανόνα καλής συμπεριφοράς. Οι κακές συνήθειες κάνουν καλό στην υγεία. Μόνη προϋπόθεση να γίνονται με μέτρο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σειρά πρόσφατων επιστημονικών ερευνών.

ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως ως υπεύθυνα για την επιδημία παχυσαρκίας στις τάξεις των εφήβων Ευρώπης και Αμερικής. Όταν, ωστόσο, δεν υποκαθιστούν πλήρως, αλλά απλώς συνοδεύουν εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες, τα βιντεοπαιχνίδια επιταχύνουν τους παλμούς της καρδιάς και «καίνε» περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι η θέαση εκπομπών στην τηλεόραση, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

ΤΖΟΓΟΣ
Κακό στην τσέπη, αλλά καλό στη διάθεση και στην ψυχική υγεία φέρεται να κάνει ο τζόγος, δεδομένου ότι διατηρείται σε ελεγχόμενο επίπεδο, μακριά από το στάδιο του εθισμού, και δεν λαμβάνει χώρα περισσότερες από μία φορά εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ, όσα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών παίζουν τυχερά παιχνίδια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γεροντική άνοια ή κατάθλιψη, καθ’ ότι, με όχημα τον τζόγο, κοινωνικοποιούνται, βγαίνουν από τις οικίες τους και βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει.

ΒΛΑΣΤΗΜΙΕΣ
Βλαστημώντας απαλύνει κανείς και υπομένει τον πόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα επιστημόνων του βρετανικού Πανεπιστημίου Κιλ στο πλαίσιο της οποίας 64 φοιτητές εκλήθησαν να βουτήξουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό δύο φορές, τη μια «στολίζοντας» τη δοκιμασία τους με βρισιές και την άλλη όχι. Οι βλαστήμιες τους επέτρεψαν να κρατήσουν τα άκρα τους μέσα στο κρύο νερό για κατά μέσο όρο 40 δευτερόλεπτα παραπάνω.

ΤΕΜΠΕΛΙΑΣΜΑ
Μην κάνεις σήμερα ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο, πέρνα τον ελεύθερο χρόνο σου… αράζοντας και θα ζήσεις περισσότερο, κατά τον Γερμανό ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας συγγραφέα Πίτερ Αξτ. Σημειώνεται πως αντίθετα με ό,τι πιστεύεται γενικά, όταν ονειροπολεί, ο εγκέφαλος δεν επαναπαύεται αλλά δουλεύει κανονικότατα και ουσιαστικά, όπως σημειώνει η Καλίνα Χριστόφ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια.

ΑΓΧΟΣ
«Παν μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ το παρατεταμένο άγχος «γονατίζει» τον ανθρώπινο οργανισμό, οι περιορισμένης διάρκειας κρίσεις άγχους απελευθερώνουν γλουταμικό οξύ (έναν από τους σημαντικότερους διεγερτικούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου) τονώνοντας τόσο τη μνήμη εργασίας όσο και την ικανότητα μάθησης του ατόμου.

ΣΚΟΝΗ
Λίγη σκόνη δεν κάνει κακό. Αντιθέτως, η πολύ καθαριότητα κάνει. Αφού έβαλαν στο μικροσκόπιο 13.000 νεογέννητα, επιστήμονες των βρετανικών πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Μπρουνέλ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το παιδί του οποίου η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα χρησιμοποιούσε στο σπίτι πλήθος χημικών καθαριστικών, έχει 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει άσθμα.

ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Πονοκέφαλος για τους γείτονες, αλλά ευεργετική για εκείνον που ανέβασε τον ήχο… στο κόκκινο, η δυνατή μουσική (έντασης υψηλότερης των 90 ντεσιμπέλ) διεγείρει το εσωτερικό αυτί προκαλώντας ευφορία και εγρήγορση, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν πρόσφατα επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περισσότερο ή λιγότερο εκνευριστικά για τους γύρω τους, τα υπερκινητικά άτομα τείνουν να είναι πιο λυγερόκορμα από τους χαλαρούς συνανθρώπους τους. Εξαιτίας των περιττών, νευρικών τους κινήσεων, όλοι εκείνοι οι αεικίνητοι που δεν μπορούν να κάτσουν ήσυχοι σε μια θέση, καίνε μέχρι και 350 θερμίδες επιπλέον ημερησίως, ενέργεια που αντιστοιχεί σε 5 έως 15 κιλά σωματικού βάρους ετησίως, όπως αποφαίνονται ερευνητές της αμερικανικής κλινικής «Μάγιο».

ΘΥΜΟΣ
Καλύτερα εξοργισμένος παρά φοβισμένος, ο άνθρωπος όταν θυμώνει (σε βαθμό λογικό και ανάλογο της αιτίας που του προκάλεσε εκνευρισμό) εκτονώνει αρνητική ενέργεια με αποτέλεσμα να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση, καθώς και την κορτιζόλη (την επονομαζόμενη ορμόνη του άγχους, η οποία υπονομεύει σημαντικά την ψυχική καθώς και βιολογική λειτουργία του οργανισμού) σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να αναπτύσσει αισθήσεις ελέγχου και αισιοδοξίας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες των ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κάρνετζι Μέλον.

ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ – ΞΕΣΤΡΩΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
Μεγάλος καημός κάθε μητέρας, το ξέστρωτο κρεβάτι κάνει ευκολότερη τη ζωή όσων ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα). Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου Κίνγκστον, σύμφωνα με τους οποίους τα «ακάρεα της οικιακής σκόνης» (πρόκειται για έντομα ικανά να προκαλέσουν κρίση άσθματος, τα οποία διατρέφονται με τα νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας και απαντώνται κατά εκατομμύρια στα ζεστά λόγω έμψυχης παρουσίας σκεπάσματα των κρεβατιών) δεν επιβεβαιώνουν στο ξηρό και κρύο περιβάλλον ενός κρεβατιού του οποίου τα σεντόνια είναι άνω-κάτω.

ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ – ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Εφοδιασμένα με διόλου ευκαταφρόνητες δόσεις ζάχαρης, τα αναψυκτικά μπορεί να παχαίνουν, αλλά παράλληλα ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στον ιππόκαμπο (περιοχή του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη) ενισχύοντας την ικανότητα, ιδιαίτερα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, βραχυχρόνιας μνήμης (σε ποσοστό 17%) και εμποδίζοντας την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Καληδονιακού Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Επιτέλους και μερικές έρευνες αντικειμενικές πάνω σε θέματα «ταμπού», που η άποψη της πλειοψηφίας έχει ήδη καταδικάσει. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ένας άνθρωπος εμμένει σε μια καταστροφική φαινομενικά συνήθεια; Γιατί αντιδρά με συγκεκριμένο «άσχημο» τρόπο όταν τίθεται αντιμέτωπος με κάποιες καταστάσεις; Ίσως πρόκειται για φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στην πίεση της καθημερινότητας.

Πηγή: Έθνος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: