Αναρτήθηκε από: Erevnitis | 27/09/2009

Τα πολλά φρούτα κάνουν κακό!

ΑναψυκτικάΜια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη- είδος ζάχαρης που περιέχεται στα φρούτα αλλά και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά- αυξάνει την αρτηριακή πίεση των ανδρών! Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από την Ισπανία, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το οποίο διεξάγεται στο Σικάγο.

Από την ίδια μελέτη προέκυψε ότι η χορήγηση ενός φαρμάκου, της αλλοπουρινόλης, για την ουρική αρθρίτιδα (κοινώς επονομαζόμενη ποδάγρα) μπορούσε να μπλοκάρει την επίδραση της φρουκτόζης στην αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Ματέου Ορφίλα στην Ισπανία μελέτησαν 74 άνδρες στους οποίους ζητήθηκε να μην αλλάξουν τη διατροφή τους, αλλά να καταναλώνουν παράλληλα 200 γραμμάρια φρουκτόζη ημερησίως. Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν επίσης αλλοπουρινόλη.

Δύο εβδομάδες αργότερα οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη φρουκτόζης, χωρίς όμως να λαμβάνουν το φάρμακο, παρουσίασαν αύξηση της αρτηριακής πίεσης της τάξεως του 5%. Παράλληλα εμφάνισαν αυξημένο κατά 44% κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με όσους είχαν λάβει το φάρμακο το οποίο μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Όπως φάνηκε, οι συγκεκριμένοι εθελοντές δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή αύξηση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Προσοχή λοιπόν στην κατανάλωση φρουκτόζης εκτός και αν πάσχετε από ποδάγρα!

Πηγή: Το Βήμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: